Diéta dash, A DASH-diéta működése
DASH-diétával harcolhatunk a magas vérnyomás és a rák ellen Táfelspicc A nyugati étrend a depresszió és a magas vérnyomás melegágya.
¿Qué es la dieta DASH y por qué los médicos la llaman una de las mejores?
Ha fel akarjuk venni a harcot a különböző betegségekkel, meg kell változtatnunk a táplálkozási szokásainkat. Erre kínál megoldást a DASH-diéta.

Az étrend korlátozza a magas telített zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztását, helyettük rengeteg gyümölcsöt és zöldséget ajánl, illetve zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Már a nevében Dietary Approaches to Stop Hypertension is benne van, hogy a diéta a magas vérnyomás ellen küzd, ám csökkenti a koleszterinszintet, illetve segít megelőzni a rák, a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulását.

Azoknak is javasolják, akik nem szenvednek semmilyen betegségben, hiszen a DASH egyenlő az diéta dash táplálkozással. Forrás: shutterstock. Együnk több teljes értékű gabonát, mint a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs, a zabpehely, hogy elegendő rostot vigyünk be.

A rostok csökkentik a koleszterinszintet. A vörös helyett válasszunk inkább sovány húsokat vagy halat, és a diófélékről se feledkezzünk meg, hiszen kitűnő magnéziumforrások. Az American Academy of Neurology legújabb tanulmánya szerint a DASH-diétával nemcsak a magas vérnyomás, diéta dash depresszió kockázata is csökken.

Laurel Cherian, a tanulmánya írója kijelentette, hogy a gyógyszeres kezelés helyett az életmódot és a táplálkozási szokásokat kellene megváltoztatni. A vizsgálatokkal azt akarták bebizonyítani, hogy az étrend átalakításával csökken a depresszió kockázata az idős embereknél: személyt vizsgáltak meg, akik átlagosan 81 évesek voltak, és a depresszió tüneteit, valamint az étkezési szokásokat figyelték meg.

A résztvevőket három csoportba osztották aszerint, hogy milyen szigorúan követik az étrendet. A diéta dash arra is rájöttek, hogy ha a nyugati étrendet követjük — telített zsírok, vörös húsok, feldolgozott élelmiszerek, kevés zöldség és gyümölcs —, nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió.

Cherian szerint azonban még több vizsgálatra és eredményre van szükség ebben a témában.