Epebeteg diétája, Ezek is érdekelhetnek
Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? | Diéta és Fitnesz
Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember Az epehólyaggal cholecystaepeutakkal kapcsolatos betegségek esetén rendkívül nagy figyelmet kell szentelni a helyes táplálkozásra. A jellemző megbetegedések az epekőbetegség cholelithiasisvalamint az epehólyag és epeút akut és krónikus gyulladása cholecystitis, cholangitis.
Epe műtét utáni diétás menű készítése
Általánosságban elmondható, hogy e betegségek előfordulásának valószínűségét növeli a magas szénhidrát- és zsírbevitel, az egyszerű cukrok és édességek növelik az epe koleszterinkoncentrációjátkevés gyümölcs és zöldség fogyasztása, az erős, fűszeres ételek, valamint a rendszertelen étkezések.
A fehérjék fogyasztása kedvezően befolyásolja az állapotot, hiszen növelik az epesav-koncentrációt, így csökken a koleszterinkicsapódás veszélye.
- Mit egyek, ha epebeteg vagyok? - Patika Magazin Online
- Epebetegek étrendje - prucsokjatek.hu
- Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?
- Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak MME Puffadás, hányinger, émelygés kínoz egy-egy étkezés után?
- Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak | prucsokjatek.hu
- Gyors fogyás:8 tanács orvosoktól, amiket fogadjon meg Mitől is lehet görcsös fájdalom érzetünk?
- Mi az a keto diéta
Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend nem más, mint a rendszeres, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, mely során az étrend alapját a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a zöldségek, gyümölcsök képezik, kiegészítve sovány húsokkal és húskészítményekkel, halakkal, valamint a tejjel és tejtermékekkel. Hirdetés Milyen ételeket fogyasszanak és melyeket kerüljenek az epebetegek? Rendszeres, kis mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető az epehólyag nagymértékű összehúzódása, az epepangás és a kőképződés.
Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás
A legfontosabb, amit be kell tartani, az a növényi és állati eredetű zsiradékok mennyiségi megszorítása. Különösen veszélyes a forró, bő zsírban készült ételek, valamint a majonéz fogyasztása, és szigorúan tilos a epebeteg diétája zsiradékot más ételhez újra felhasználni. Ételek elkészítéséhez javasolt konyhatechnológia a diétás rántás hevítés nélküli növényi olaj és lisztegyszerű vagy kefires habarás, alufóliában, sütőzacskóban, grillen történő sütés.

A szénhidrátbevitel megszorításra akkor van szükség, ha a beteg elhízott, egyébként kiválóan beilleszthetők az étrendbe. A betegek részére elsősorban a magasabb rosttartalmú termékek ajánlottak a pangó epesavak megkötésére, valamint a székrekedés megszűntetésére.
Epekőképződést elősegítő életmódbeli és táplálkozási jellemzők
Adható a búzaliszt finom és teljes kiőrlésű lisztekpuffasztott termékek, zabpehely, búzakorpa. Könnyíti az emésztést, ha enyhén szikkadt, másnapos kenyeret és pékárut eszik a beteg. A friss, meleg, zsírban gazdag péksütemények pl. A tésztaipari termékek közül azokat kell választani, amelyek könnyen emészthetőek, pl.

Nehezen emészthető a spagetti, makaróni. Amennyiben koleszterin megszorításon van a beteg, a tojás nélkül készült durumtésztákból kell választani.

A fehérjebevitel fedezésére a sovány húsok epebeteg diétája. Tengeri halakat is érdemes enni hetente egyszer az értékes omegazsírsav-tartalmuk miatt.
EXTRA AJÁNLÓ
A epebeteg diétája húsmennyiség ne legyen több g-nál, és érdemes minél vékonyabb szeletekre és merőlegesen vágni a húst, a jobb emészthetőség elérése érdekében. Nem fogyaszthatók a hurkák, kolbászok, téli szalámik, disznósajt, tepertő, szalonna, és a többi magas zsírtartalmú készítmények. A epebeteg diétája és tejtermékek egyéni tolerancia alapján illeszthetők az étrendbe. Sajtok közül a soványakat lehet enni pl. Óvári, Köményesdkg mennyiségben, reszelve vagy vékonyra szeletelve, a jó emészthetőség miatt.
Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!
A pirítósra vaj helyett margarint lehet kenni, de csak kis mennyiségben. A tojás fehérjéjének fogyasztásával nincs gond, de a sárgáját kerülni kell a magas zsírtartalom miatt. A zöldségek és gyümölcsök az étrend alapját képezhetik, egyéni tolerancia alapján.
A puffasztó zöldségek pl. Ez a hatás csökkenthető hámozással, forrázással, besózással, vékonyra szeleteléssel, reszeléssel, kockázással.
Epebetegek étrendje: A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben.
Édesítésre mesterséges édesítőszer javasolt, mivel az egyszerű cukrok növelik az epe koleszterin koncentrációját. A szárított zöldfűszerek javítják az étvágyat és elősegítik az emésztést. Az éhgyomorra ivott kávé fokozhatja az epekőképződést, emellett az alkoholos italoknak sincs helye az étrendben.
Az epekövességről és az epehólyag-gyulladásról epebeteg diétája.