Epés diéta


Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem? Szerző: Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben. Az epe által okozott panaszok megfelelő diétával, rendszeres táplálkozással enyhíthetőek.

A táplálék zsiradéktartalma indítja be az epés diéta összehúzódását és kiürülését — kis mértékben a fehérjék is hatással vannak a folyamatra. Ez akkor jár fájdalommal, ha az epehólyag vagy az epeutak gyulladásban vannak vagy epekövesség esetén. Az epe alkotórészei: víz, koleszterin, epesavas sók, ásványi sók, epés diéta és epefesték. Ha az epehólyagban az epe alkotórészei kicsapódnak, kialakul az epekő, ez általában koleszterinkő.

Ennek a folyamatnak kedvez az étkezések kihagyása.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

Ha az étkezések között hosszú idő telik el, az epe nem ürül folyamatosan, így nagyobb eséllyel sűrűsödik be és ezáltal a kicsapódás bekövetkezhet. A táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja az epe alkotórészeinek arányát. Epés diéta epekő betegség nőkben és 30 év felett gyakrabban fordul elő. Kialakulását elősegítheti az elhízásdiabéteszmagas vérnyomásköszvény.

Hirdetés Epekőképződést elősegítő életmódbeli epés diéta táplálkozási jellemzők Túltáplálkozás, szükségesnél több energiabevitel. A túlzott cukorfogyasztás egyrészt az elhízás révén, másrészt közvetve fokozza a koleszterinelválasztást. A stressz. Ami csökkenti az epekőképződés esélyét Rostdús táplálkozás, mind a vízben oldódó, mind a vízben nem oldódó rostok jótékony hatásúak.

10+1 recept és jó tanácsok epéseknek

A rendszeres alkoholfogyasztás kerülése, a nem rendszeres alkoholfogyasztás mérséklése. Rendszeres étkezés. Tápióka fogyókúra folyadékfogyasztás.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok? Ha az epefolyadék kiürülése az epehólyagból akadályozott, vagy az epe összetétele megbomlik, kőképződés és gyulladás alakulhat ki. A máj által termelt napi 1—1,5 liter epefolyadék epés diéta étkezések közti szünetben az epevezetéken keresztül az epehólyagba folyik, ott tárolódik, és közben koncentrálódik. Az epe szerepe: fontos szerepet tölt be a zsírok emésztésében azáltal, hogy a zsírokat kicsiny zsírcseppekké alakítja át, ezzel is segítve az emésztés folyamatát; az epében található epesók növelik a koleszterin, zsír, zsírban oldódó vitaminok A- D- E- K-vitamin oldhatóságát és azok felszívódását, továbbá serkentik a vízkiválasztást a vastagbélben, amely a béltartalom továbbhaladását segíti elő. Leggyakoribb epebetegségek: epekőbetegség cholelithiasisakut és krónikus epehólyag-gyulladás cholecystitisepeútgyulladás cholangitisilletve -elzáródás.

Túl zsíros, olajos, fűszeres, füstölt ételek kerülése. Hazánkban a táplálkozási szokások kedveznek a kőképződésnek. Ezért nagyon fontos a rendszeres, kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás.

Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

Az epekövesség tünetei az enyhétől igen fájdalmasig terjednek — jobb bordaív alatti tompa fájdalom, hányinger, emésztési panaszok. Ha a kő felsérti a hólyagfalat, elindul az epeútban, vagy teljesen kitölti a hólyagot — a fájdalom görcsössé válik, lapockába sugározhat, hányás, verejtékezés jellemző. Az epekímélő diéta célja és lényege, hogy a zsírbevitelt csökkentsük. Epés diéta napi zsírbevitel nem haladhatja meg az 50g-ot.

Ezt megfelelő nyersanyag-válogatással és konyhatechnológiával tudjuk kivitelezni. Az összes energia epés diéta elhízás esetén fokozottan ügyelni kell. Nem ajánlott a túlzott fehérje bevitel sem, mert mint, ahogy fent említettem, kismértékben ezek is serkentik az epehólyag működését.

Fontos a rendszeres étkezés, hogy az epe ürülése folyamatos legyen.

epés diéta

Nyersanyag válogatás nyugalmi időszakban Gabonaféléink közül szinte minden belefér, epe kímélő diéta esetén nyugodtan válogathatunk a rostosabbak közül. Felhasználható a sima búzaliszt, búzadara, rizs, kukoricaliszt és a rostosabbak is, mint például a grahamliszt, zabkorpa, zabpehely, búzakorpa stb.

Ugyanez vonatkozik a kenyérfélékre, péksüteményekre. Bátran válogathatunk a félbarna- barna- fogyókúrás uzsonna, graham kenyerek közül.

A magvas termékek epés diéta általában nem jó hatásúak. Ha megpirítjuk a kenyeret, zsemlét könnyebben tudjuk megemészteni. A friss kelttészta, bukta, túrós batyu, mákkal, dióval töltött tészták és a leveles, illetve linzer tészták nem ajánlottak magas zsírtartalmuk epés diéta nehéz emészthetőségük miatt.

  • Epebetegek diétája - Dr. Vida Orsolya
  • Mit egyek, ha epebeteg vagyok? - Patika Magazin Online
  • A görcsök, rohamok idején szigorú koplalás szükséges, utána pedig a megfelelő diéta kulcsfontosságú.
  • Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

Levestészta és kifőtt tészta fogyasztható, ezekből választhatjuk a durum változatot. Soktojásos száraztészta koleszterinmegszorítás esetén kedvezőtlen lehet. Húsok közül a szárnyasok bőr nélkül fogyaszthatók. Sovány sertés- és comb, karaj marhahús, illetve hal beilleszthető az epekímélő étrendbe. Főzés előtt mindig távolítsuk el a látható zsiradékot a húsrészről epés diéta segítsük elő az emésztést vékonyra szeleteléssel, klopfolással.

Nyugalmi időszakban kevés csirkemáj fogyasztható, ha nincs epés diéta. A húsokat mindig zsírszegényen készítsük — kevés olajon pároljuk, süssük teflonon, sütőben, sütőzacskóban, grill sütőben kevés zsiradék hozzáadásával.

  1. Egy olvasónknál a rutinvizsgálat során epekövet fedeztek fel, és bár az epeköve nem okoz panaszokat, de az orvos elmondta, hogy előbb vagy utóbb ki kell venni.
  2. 7 kg fogyás 2 hónap alatt
  3. Epediéta: epekő esetén milyen ételeket ehetünk, és mik a tiltólistásak? - EgészségKalauz
  4. Étrend 4 betű

Felvágottak esetén válogassunk alacsony zsírtartalmúakat - csirkemellsonka, pulykamellsonka, gépsonka stb. Ritkán a párizsi, virsli is beépíthető. Epe problémák esetén a téliszalámi félék, száraz szalámik, füstölt és fűszeres felvágottak nem ajánlottak, ahogyan a szalonna, töpörtyű és a disznósajt sem.

Epediéta: epekő esetén milyen ételeket ehetünk, és mik a tiltólistásak?

A zsiradék fajtáját tekintve, mindegy milyen vaj, sertészsír vagy olaj a lényeg, hogy kevés legyen. Pirított zsiradék, és a bő olajban sütött ételek nem ajánlottak. Kenyérre kenéshez használjunk light margarint.

epés diéta

A tej és a tejtermékek igen fontosak a diétában, több gond is lehet velük. A tejet nem mindenki tudja meginni, ezt egyénileg kell kitapasztalni. A natúr tejtermékek, mint a kefir, joghurt általában nem okoznak panaszt. Néhány bolti gyümölcsjoghurthoz használt aromák, azonban bánthatják az epét, ezekre figyeljünk.

epés diéta

Túróból a zsírszegényet vagy a félzsírosat válasszuk — édes és sós ételeket, krémeket is készíthetünk belőle. A sajtokat is meg kell válogatnunk, ugyanis általában magas a zsírtartalmuk. Nem ajánlottak az ömlesztett, füstölt, fűszerezett, magas zsírtartalmú sajtok. Jó választás lehet a Köményes sajt, Óvári sajt, Tolnai sovány sajt vagy a light sajtok.

Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak MME Puffadás, hányinger, émelygés kínoz egy-egy étkezés után? Ezek a tünetek nemcsak arra utalhatnak, hogy túl sokat epés diéta, az epeműködés zavaraira is felhívhatják a figyelmet. Mit kell tudni róla, és hogyan kezelhető ez a betegség? A magyar konyha nem éppen a kíméletességéről ismert, pedig a zsíros és fűszeres ételek, a bő olajban sütött finomságok, a pörköltek hosszú távon egyikünk emésztőszerveinek sem tesznek jót, erről leginkább azok tudnának mesélni, akik epepanaszokkal küzdenek. De mivel ezek a problémák akár évekig is észrevétlenül maradhatnak — hiszen nem minden esetben okoznak erős tüneteket —, érdemes résen lenni: ha egy kiadós étkezés vagy zsírosabb étel elfogyasztása után zavaró hasi puffadást, emésztési zavart tapasztalunk magunkon, tanácsos a máj és az epehólyag környékén kutakodni az okok feltárása érdekében.

Ezt sem magában együk, csak ételek készítéséhez használjuk. A tojássárgája nem javasolt.

Epebetegek étrendje: A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye. Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat.

Zsiradékkal készített tojás rántotta, bundáskenyér stb. Főzve már nagyobb eséllyel el tudjuk fogyasztani, panasz nélkül.

epés diéta

Zöldségek esetén általában nem okoz panaszt a burgonya, a sárgarépa, a zsenge zöldborsó, a fiatal zöldbab, a petrezselyemgyökér, a főzőtök, a sütőtök, a patisszon, a cukkíni, a spárgafej, a brokkoli, a mángold, epés diéta spenót, epés diéta póréhagyma, a cékla, a paszternák, a fejes saláta, a kínai kel. A káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller panaszt okozó lehet.

Puffasztó hatásukat fedő nélküli főzéssel, forrázással, besózással és a keletkezett lé elöntésével csökkenteni tudjuk.

A főzelékeket habarhatjuk kefirrel vagy joghurttal. A rántást diétásan készíthetjük vagy teljesen az olaj kihagyásával, vagy a pirítás után keverjük a liszthez a zsiradékot. Sok esetben a nyersanyagok kombinációja okozza a panaszt pl.

A szárazhüvelyeseket - bab, borsó, epés diéta, szójabab - puffasztó hatásuk miatt ki kell hagynunk az étrendből. A gyümölcsök fogyaszthatósága egyéni tolerancia kérdése. Ha magában panaszt okoz, akkor hámozzuk, szeleteljük, reszeljük, főzzünk belőle kompótot, pároljuk, törjük, turmixoljuk őket. Az apró magos gyümölcsök — eper, málna, ribizli — általában panaszt okoznak. A karakteres gyümölcslevek is problémát okozhatnak — ananászlé, eperlé, mandarinlé, paradicsomlé stb.

Diófélék, olajos magvak zsírtartalmuk miatt nem ajánlottak. A fűszerezéssel óvatosan kell bánni, de nagyrészt egyéni, hogy ki melyiket tudja tolerálni. Az erős, csípős, aromás fűszerek általában nem jó hatásúak — mustár, epés diéta, csípős paprika, túl sok bors, fahéj, szegfűszeg.