Flexitáriánus diéta


2 hetes étrend

Flexitáriánus étrend: kevesebb hús, jobb egészség 1. Egészséges táplálkozás és fogyás egyszerre? Igen, mindez megvalósítható a flexitáriánus diéta segítségével.

A vegetáriánus és a flexitáriánus étrend előnyei

Tudjunk meg többet követésének okairól és módjáról, hogy egyensúlyba hozzuk táplálkozásunkat a növényi hatóanyagokban gazdag étrend rendszeres fogyasztásával. A flexibilis rugalmas és a vegetáriánus szavakból eredő flexitáriánus diéta korlátozza a húsfogyasztást, anélkül, hogy flexitáriánus diéta vegetarianizmus irányvonalát venné célba.

Téma: Egészség A növényi alapú étrend egyre népszerűbb, ezek közé tartozik a flexitáránius diéta is, ami senkit nem kényszerít szigorú keretek közé. Hogy milyen előnyökkel jár és egyáltalán mit jelent pontosan, azt cikkünkből megtudhatja. A flexitárianus diéta a flexible, azaz rugalmas és a vegetáriánus szavak ötvözete, közel áll a vegetáriánus étrendhez, de nem várja el a húsmentes táplálkozást.

A kevesebb hús középpontban történő szerepeltetése az étrendünkben kettős hatást gyakorol egészségünkre. Egyrészt csökkentjük vele a húsban megtalálható, gyulladásos elemeket vas, arachidonsav, leucin…másrészt — az egyensúly érdekében — növeljük a növényi eredetű táplálékokban megtalálható hatóanyagok vitaminok, nyomelemek, polifenolok stb.

Ezáltal számos flexitáriánus diéta ellen védjük a szervezetünket, különféle egészségügyi előnyöket biztosítva számára — amennyiben a flexitáriánus diéta szabályait betartva állítjuk össze az étrendünket.

Legyen ön is flexitáriánus!

Valójában egyre több tanulmány mutat rá az összefüggésre a jelentős mennyiségű húsfogyasztás és a különféle fogyás 38 évesen elősegítésének kockázata között. Miért együnk kevesebb húst?

  • Egészségesebb étrend, csökkenő vízfelhasználás A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos negatív hatása van: nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal, írja a BBC hírportálja.
  • 1 hónap alatt mennyit lehet fogyni egészségesen
  • Flexitáriánus diéta, a karcsú alak és a jó egészség titka (1.)
  • A vegetáriánus és a flexitáriánus étrend előnyei - Diabéteszes diéta
  • A flexitáriánus étrend egy olyan étkezési forma, amely leginkább a növényi eredetű ételekre fekteti a hangsúlyt, miközben a húst és a más állati termékeket csupán mértékkel engedi meg.
  • 46 Flexitáriánus receptek ideas in | ételek, egészséges étkezés, egészséges étel receptek

Ami problémát okoz, az a túlzott húsfogyasztás, amely kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményez, mivel növényi tápanyagokban szegény étrendet von maga után. A flexitáriánus diéta rostok okozzák pl.

hogy lehet könnyen és gyorsan fogyni

Egyébként a hús gazdag aminosavakban, amelyek az agyba jutva versenybe lépnek a triptofánnal fehérjealkotó aminosavval. Ez utóbbi azonban flexitáriánus diéta a szerotonin ingerületátvivő anyag termeléséhez, ami fékezi az evési vágyat.

Flexitáriánus diéta, a karcsú alak és a jó egészség titka

Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a nagy húsevők a leginkább érintettek a túlsúlyossá és az elhízottság problámájában. Hiszen táplálkozásuk általában bővelkedik vörös húsokban, nehéz szószokban, sültekben stb. Fotó: pixabay.

fogyás tea

Ugyanez a megfigyelés vonatkozik napi 50 gr felvágott fogyasztására is. Ennek oka az állati szövetekben található hem-vas, amely oxidatív stresszt okozhat a vastagbélben, megváltoztathatja a DNS-t, és rendellenességeket válthat ki.

A felvágottakban lévő nitrozamin vegyületek pedig rákkeltő anyaggá alakulhatnak át.

étrendek elemzése

De a káros anyagok termelődésében a főzési mód is számít — a grillezett, a serpenyőben vagy roston sült húsokban rákkeltő összetevők keletkeznek, a legrosszabbnak a barbecue sütési technika mondható.

A kockázatok elkerülésére válasszunk más elkészítési módot, pl.

flexitáriánus receptek

Ez atherómás többek közt lipideket tartalmazó plakkok képződésének kedvez az artériákban, melyek lerakódnak az érfalon. Ezáltal leszűkíti az ércsatornát, így szív- és érrendszeri katasztrófák okozói lehetnek.

Ha valaha is gondolkodtál azon, mennyire egészséges a zöldségalapú táplálkozás, de nem tudnál lemondani egy-egy szelet csirkemellről vagy a reggeli tojásrántottáról, a flexitáriánus diétát neked találták ki. Ugyanis ennek az étrendnek az a lényege, hogy hozzájuss a legfontosabb tápanyagokhoz, közben pedig ne kelljen lemondanod semmiről, az már csak bónusz, hogy le is fogyhatsz vele.

Végül a hús karnitint aminosav-származékot tartalmaz, amelyet a bélflóra erősen atherogén molekulává alakíthat át. Márpedig csak a növényi eredetű táplálékok szolgáltatják számukra a rostokat. A húsban bővelkedő táplálkozás, amely rendszerint nem tartalmaz pl.

Ennek következményeként emésztési problémák lépnek fel, és kisebb lesz a szervezet ellenállása a fertőzésekkel szemben. A húsban lévő telített zsír vagy a vas előnyös a kórokozó mikroorganizmusok számára.

fogyás németül

Továbbá hozzájárul a emésztőrendszeri gyulladások és a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásához, a bél és az agy közötti kommunikáció útján.

Márpedig a túlzott savtermelés a fáradtság forrása, de a csontok ásványi anyag vesztésének is az oka lehet mert a szervezet a csontokban lévő kalciumot felhasználja a sav-bázis egyensúly helyreállítására. Szerencsére a hússal együtt kellő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása lehetővé teszi olyan lúgos elemek előállítását, amelyek tompítják ezt a savasságot.