Gap diéta. További cikkeink a témában


GAPS diétával az egészségért

GAPS A neurológiai-pszichiátriai korképeknél is jellemző, hogy egyesek gap diéta áron valami egyszerű ok-okozati összefüggést szeretnének felmutatni, hogy eladják a maguk fantasztikus gyógyító étrendjét, étrend-kiegészítőjét vagy varázsmódszerét.

Kedves Olvasóink! Elindult az Alimento. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek. A blog. Mint mindig, most is nagy csodálatot tanúsítok az emberi figyelmetlenség és hiszékenység általános jelenlétének.

 • Hatékony fogyás otthon
 • Natasha Campbell-McBride neurológusnak, a GAP szindróma névadójának jó oka volt arra, hogy komoly kutatásokat végezzen a témában.

A GAPS könyv és a ráépülő módszer megítéléséhez alapvetően néhány oldalnyi olvasás elegendő, egészen pontosan nekem egyetlen név ütötte meg a szememet és a hozzá kapcsolódó mondatok elolvasása után már látható volt, hogy reménytelen az ügy.

A név pedig: Andrew Wakefield.

gap diéta piperinox vélemények

Az eredeti könyvet ben adták ki, ennek pedig nagy jelentősége van. Ezek után NCM a könyvében számos helyen méltatja Wakefield munkásságát, eredményét és saját elméletébe szépen beépíti Wakefield fiktív teóriáit.

gap diéta 30 napos fogyókúra kihívás

Jelzem, NCM nem a bolygó túlsó oldalán alkotott, ahova nem juthatott el ennek híre, hanem ugyanabban az országban, földrajzi szempontból elhanyagolható távolságban, ráadásul orvos két posztgraduális képzéssel, szóval szemet kellett volna szúrnia a tárgyi tévedéseknek, logikai csúsztatásoknak. Erre pedig nincs mentség, ezek után minden szakmailag magára valamit adó ember egy dolgot tehet: olvasás után helyett?

És normális esetben a könyvről és a GAPS gap diéta szóló kritikának itt véget is kellene érnie.

gap diéta legjobb modszer a fogyásra

De hogy ne érje szó a ház elejét - miszerint felszínes információk alapján ítélkezem - végigolvastam a teljes alapművet becsülettel. Oldalanként lehetne vele vitatkozni, most csak a legnagyobb melléfogásokat fogom kiemelni. A fejezet tartalmát tekintve izgalmas, hiszen szinte két bekezdésen belül rácsúsztatja az autizmus esetén tapasztalt szelektív étkezés világát a gyermekkori gap diéta emésztési zavarokra és ezeket összekapcsolja mindenféle viselkedészavarral és pszichés problémával.

GAPS diéta: Bél- és pszichológiai szindróma

Bármilyen igazoló adat? Ja, az nincs.

What I Eat in a Day - Stage 1 GAPS Diet - Week 1

Ez az az emésztőrendszeri tünetcsoport, amiről a könyv szerzőjén kívül senki sem hallott na jó, gap diéta így nem igaz, egy csomó "béltisztító-méregtelenítő" kamuterméket ezzel reklámoznakholott szerinte minden autista gyermeknél kimutatható.

Van itt még egy áradozás Wakefield kutatásáról, miszerint a bél-nyirokcsomókban kanyaró-vírusokat lehet kimutatni, aminek az oka az MMR oltás. És Wakefield természetesen megtalálta a lerakódásokat s rögtön egy fiktív tünetcsoportot is létrehozott: autisztikus enterocolitis. Az opiátok ópium és származékai alkaloid típusú vegyületek, amire itt a kedves NCM gondol, az az endogén opioid peptidek — opiát jellegű hatással bíró, szervezet által előállított, fehérje-természetű anyagok.

Nagyjából úgy lehetne leírni, hogy minden opiát opioid, de nem minden opioid opiát.

Teljes GAPS Étrend

A történet elég bonyolult, mert vannak különböző opioidok, receptorok, hatások, ezeket kellene a táplálkozással összehozni valahogy. Elméletileg az opioid pepetidekhez hasonló, kazeinből és gluteinből származó fehérje-töredékek jutnak gap diéta szervezetbe az emésztés zavara okán, amik jól megzavarják az idegrendszert. Ezzel a koncepcióval vannak azért gondok: a kazeo- és gluteomorfinok keletkezése körül nagyon sok a bizonytalanság, jelenlétüket lényegében nem sikerült egyértelműen igazolni még a markáns tüneteket mutató autisták esetén sem.

A vizeletben esetlegesen megjelenő fehérjetöredékek önmagukban nem sokat mondanak az agyban zajló gap diéta, ugyanis a vér-agy gát elhatárolja a központi idegrendszer területét nem véletlenül szoktak gerincvelő folyadékot venni, ha az agyra kíváncsiak, és nem vizelet mintát kérni a betegtől.

Az agyban található és a vérből kimutatható endorfin két külön dolog, nem is ugyanott termelődnek és máshol hatnak. Az endogén opioid peptidek pl. Ha ez így nekünk jó, akkor miért lenne rossz az ételek által kiváltott azonos hatás? Végül pedig felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy összesen két olyan egyébként egymástól erőteljesen különböző fehérje van, amiből ilyen peptid-töredékek keletkeznek.

Miért nincs ilyen a tojás, a hús, a hüvelyesek vagy bármi más fehérjék kapcsán?

gap diéta napi 1200 kalória étrend

Ezt a kutatások azóta nem támasztották ezt alá. Egyes mintákban tényleg találtak magas nehézfém-koncentrációt, de azok jellemzően egy-egy földrajzi körzethez kötődtek, gap diéta másol nem jelentek meg. Az autizmus és a pszichózis kórképek akut higany- ólom- vagy más mérgezéshez való gap diéta teljesen megalapozatlan, a nehézfém-mérgezések okoznak neurológiai elváltozásokat, tüneteket, de azok csak nagyon távolról hasonlítanak az autizmusra vagy a pszichotikus kórképekre, ráadásul a nehézfém-mérgezés nem csak neurológiai tüneteket okoz.

Az autizmusnál sosem sikerült az akut mérgezéshez elegendő nehézfémet kimutatni. A GAPS étrend alapvetően egy két éves méregtelenítési programot tartalmaz, mert hát "meg kell szabadítani az agyát a toxikus ködtől". A kelációs terápiának több okból sincs értelme.

Egyszerűen nincs mit eltávolítani a szervezetből, ráadásul ez egy elég speciális eljárás, nem is minden szövet esetében működhet, pl. Ha pedig már mérgek: a GAPS alapvetően gyógyszer-ellenes. Szinte minden egyes készítményt a negatív oldalról gap diéta meg, azok egészségkárosító hatását hangsúlyozza, a terápiás használatról nagyvonalúan megfeledkezik.

Különösen nem szereti az antibiotikumokat, egyfajta bélflórára gyakorolt nukleáris csapásként értékeli őket. Attól az egyszerű ténytől eltekintve, hogy az antibiotikumok a bélflórára gyakorolt hatást illetően nem kezelhetők egységesen nyilván jobb belehalni vagy komoly egészségkárosodást szenvedni, mint kockáztatni egy probiotikummal kezelhető kis diszbiózist. De akad itt is egy kedvenc mondatom: gap diéta antibiotikum a benignus baktériumokat, vírusokat és gombákat patogénná változtatja" Na most az antibiotikum a vírusokra egyáltalán nem hat, gap diéta esetlegesen de ami biztos: nem csinál "jó" baktériumokból "rossz" baktériumokat.

GAPS étrend

Az étrendi kezelés az alternatív vonalon megszokott módon bármire lő, ami potenciálisan problémaforrás lehet. Lényegében minden olyan adalékanyagot, élelmiszer-összetevőt tiltólistára helyez, melyet valaha összefüggésbe hoztak bármilyen emésztőrendszeri problémával: glutén, kazein, fenol, szalicilsav, laktóz, fitátok, erjesztett élelmiszerek fura, mert ezeket máshol ajánlja Közben sikerül leírni néhány komoly butaságot, mint pl.

Nyilván ez egy átlag olvasót nem zavar mert nem elvárás a biokémiai alapismeret, így simán beveszi a maszlagot. Aki viszont rákattan a fenol témára, azt innentől szinte bármilyen élelmiszer elhagyására rá lehet beszélni, mert mindenben benne van - legalábbis eme nagyszerű könyv szerint.

A candida elleni étrendet egyszer már méltattam Candida albicans - a fehér mumusennél többet itt sem gap diéta elmondani: nincs értelme. Ha szisztémás candidiázis van, akkor ott gyógyszeres terápia szükséges, a különböző fermentált termékek kiiktatása és egyéb varázslások nem elégségesek, sőt, a szervezetnek többet ártanak, mintsem használnak. Ellenség a keményítő - mert "bonyolult szerkezete miatt még egy egészséges ember szervezetében is marad emésztetlen keményítő", amit aztán a patogén bélflórát táplálja hogy a "jó" baktériumokat miért nem, örök rejtély.

gap diéta tartós fogyás diéta nélkül

Szóval a keményítők kiesnek az étrendből, az egyszerű szénhidrátokat diszacharidokat és az azt tartalmazó gyümölcsöket meg pár oldallal korábban eltiltotta - így nem gap diéta egyszerű az élet.

Gap diéta legnagyobb gondom ezzel a résszel az, hogy itt egy táplálkozási tanulmányokat folytatott, abból levizsgázott emberrel állunk szemben, aki folyamatosan sületlenségeket beszél össze gap diéta olyan szinten, amiért nálunk egy hallgatót simán kivágnak vizsgáról. A szénhidrátokba és a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerekbe NCM ott rúg bele, ahol éri őket, ez ciklikusan ismétlődik a könyvben.

A fehérjék sem éppen a barátaink, mert a károsodott bélfalon átjutnak és randalíroznak a szervezetben. Végső soron a GAPS étrendben a tojás, a húsfélék és a halak jöhetnek, végül más nem is maradt a nagy eltiltások után.

gap diéta hány kalória kell a fogyáshoz

A zsírok elvileg barátaink, mert a "az emésztési zavarokkal küzdő emberek is elég jól tolerálják a zsírt" - erről csak annyit, hogy ha gap diéta próbált már zsíros ételt adni egy gyulladt belű embernek az azért elég csúnya hasmenést tud kiváltani, amit nehéz lesz megmagyarázni. Ott kezdődik mindig a baj, ha beleszólunk a természet rendjébe.

Akármilyen feldolgozáson is essen át egy gap diéta, annak kémiai és biológiai szerkezete megváltozik. A szervezetünk nem a módosított élelmiszerek fogyasztására van kitalálva.

NCM ebben a részben felmond minden, feldolgozott élelmiszerrel kapcsolatos közhelyet a csökkenő tápanyag-tartalomtól, az 1200 kalória diéta elvesztésén át az adalékanyagok alkalmazásáig. Mi kerül ki az étrendből? Másrészt ez engem egy korai paleo étrendre emlékeztet, az alátámasztásra hozott érvek is nagyon egyezőek.

A legnagyobb gond mégis az, hogy a könyvben szereplő, ajánlott élelmiszerek listája a fenti elvekkel igencsak nehezen hozható össze. Ott van pl. Simán fogyaszthatóak a durván cukros gyümölcsök szőlő, ananász.

A páciens kiinduló állapotának súlyosságától és tüneteinek javulásától függően gyorsabban vagy lassabban tud végighaladni a programon: elképzelhető például, hogy az Első Szakaszon egy-két nap alatt átjut, míg a Második Szakasznál hosszabban időzik. A Bevezető Diéta követése mindazoknál elengedhetetlen, aki súlyos emésztési problémákkal küzdenek. Hasmenésnél, hasi fájdalmaknál, puffadásnál és a székrekedés bizonyos eseteiben a Bevezető Diéta gyorsan mérsékli a tüneteket és segít elindítani az emésztőrendszer gyógyulási folyamatát. Még egészséges emberek gyógyítására is javasolt: ha Ön vagy gyermeke elrontja a gyomrát vagy hasmenéssel küszködik és néhány napon át követi gap diéta Bevezető Diétát, a tünetek gyorsan és nyomtalanul elmúlnak bármiféle gyógyszeres kezelés nélkül.

Aztán vannak hagymafélék, amiket problémás emésztésű személyeknek nagyon nem szokás ajánlani, hacsak nem szeretnénk kellemetlen órákat okozni a kedves betegnek. Sajtféléből van egy tucatnyi a listán - ezekben is kazein van tudomásom szerint, sőt, tömegre számolva jóval több is, mint a sima tejben. A nem túl hosszú listán gap diéta diéta alkoholféleség is: vodka, skót whiskey, bor. A fogyasztható állati eredetű termékek és zsiradékok viszont nagyon felszínesen vannak kidolgozva.

A kerülendő élelmiszerek között ott van az acidophilus tej nálunk ez nem terjedt el, de tőlünk nyugatabbra szinte alap-élelmiszerpedig abban probiotikum van - hát nem ez kellene a megroggyant bélflórának?

 • Merckformin xr 500 fogyás
 • Natasha Campbell fejlesztette ki.

Természetesen ész nélkül felsorol minden édesítőszert, mert azok alapból rosszak. Érdekes módon egyes sajtokat a kerülendők közé pakol - és nem amiatt, hogy esetleg penésszel érő sajtok lennének canadidások rettegnek ettől. Parkolópályaára teszi a frukto-oligoszacharidokat oligofruktóz, inulinpedig ezek prebiotikumként viselkednek a vastagbélben.

A húst engedi, de a gap diéta nem.

Bevezető Diéta

Ember legyen a talpán, aki ezen eligazodik. Különösen súlyosnak érzem ezt annak tükrében, hogy ehhez egy orvos adta a nevét, aki táplálkozástudománnyal kapcsolatos végzettséget is szerzett gap diéta. NMC láthatóan jól ápolgatja a saját szakmai karrierjét, a honlapja szerint csak 86 gap diéta betegség van, amit aktuálisan kezel az étrendjével, a rendszerét sokan használják, építik be saját diétás rendszerükbe.

A rendszerrel kapcsolatos kritikai írások az alábbiakat emelik ki: Az autizmus és egyéb neurológiai kórképek esetén nem igazoltak azok a hipotézisek, melyeket a GAPS alapul vesz az étrendje kapcsán szivárgó bél szindróma, nehézfém, mérgezés, védőoltás okozta gap diéta, stb. Ezeknek a felvetéseknek a többsége nem is eredeti, más irányzatokból kerültek átemelésre.

Ebből kifolyólag az étrend hatásmechanizmusa már ha beszélhetünk ilyenről tisztázatlan. Alapvetően kifogásolható, hogy a betegségeknek csak az emésztőrendszeri vonatkozásit emeli ki.

A GAPS rendszer alapvetően az alternatív étrendek sajátosságait mutatja több tekintetben: a gyógyszerekkel, orvostudománnyal való szembenállás, a természetesség hangsúlyozása szemben az élelmiszeripari technológiákkal. A rendszerbe beépül több, egyértelműen áltudományos elmélet is.

Az vagy, amit megeszel Biztos vagyok benne, hogy ha most újraolvasnám megint, akkor is találnék még benne új infót. Ahogy egy korábbi poszt szólt gap diéta, ez a könyv az, amit nem csak azoknak tennék kötelező olvasmánnyá, akiknek komoly problémáik vannak vagy kacifántos gyermekeket nevelnek, hanem mindenkinek, akit kicsit is érdekel, hogy hogyan működik a testünk, hogyan áll minden mindennel kapcsolatban, vagy hogy miért is helytálló az állítás: "Az vagy, amit megeszel Campbell doktornő tartja magát ahhoz az igen korai feltevéshez, hogy a belek állapota, az emésztőrendszerünk az, ami mindent meghatároz.

Az autizmus és az egyéb neurológiai kórképek esetén nem igazolt a GAPS diéta pozitív hatása. A témában végzett kutatások száma alacsony, ezek tudományos értékelhetősége szintúgy. Az étrend mellett csak anekdotikus érvek szólnak.

Maga NCM soha az életben nem publikált szakmai folyóiratban a témával kapcsolatban eredményeiről. A GAPS étrend rendkívül beszűkült gap diéta eredményezhet, amely az alultápláltság kockázatával jár együtt.

Különösen magas ez a kockázat egyébként is szelektíven étkező személyek gap diéta autizmus esetén ez elég gyakori. Magában az étrendben felajánlott és kerülendőként meghatározott élelmiszerek köre a GAPS lefektetett elveivel is ellentmondásba kerülnek több esetben, illetve tápanyag-összetételben és egyéb tulajdonságaikban rendkívül hasonló élelmiszerek közül egyesek érthetetlenül támogatottak, míg mások kerülendők.

Itt a vége, fuss el véle A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként!

 1. 10 kg fogyás 1 hónap alatt
 2. Bevezető Diéta |
 3. Az emésztési zavarral küzdők megfelelő étrendjének az összeállítása nem nagy ördöngösség, hiszen ezt az étrendet már felfedezték, és több mint 60 éve nagyszerű eredményt érnek el vele az emésztési zavarokkal küzdő emberek gyógyításában, a legsúlyosabbakat is beleértve, mint például a Crohn — betegség vagy a colitis ulcerosa másképpen fekélyes vastagbélgyulladás.
 4. Teljes GAPS Étrend |
 5. Ни за что не смогу.
 6. Этот подход был, конечно, очевиден.
 7. Они освобождают входные цепи, по которым к ним извне поступают сигналы, и ведут себя так, словно им вообще не задавали никакого вопроса.
 8. Я не знаю, что это означает, и мне это не нравится.