Gyomorkímélő étrend


Keress receptre vagy hozzávalóra Gyomorfekély ellen - megfontolt diétával A fekélybetegek étrendjét elsősorban az egyéni érzékenység határozza meg, az emésztőrendszeri betegségek közül ez az egyetlen, ahol nem korlátozzák szigorúan a zsiradék bevitelt kivéve túlsúly eseténalapvetően a panaszt okozó élelmiszereket kell kiiktatni.

Mivel gyomorkímélő étrend étrend tartósan kímélő jellegű, kerülni kell a durva rostokat apró magvak, héjak és az erős fűszereket bors, csípős paprika, fokhagyma, vöröshagyma.

Görcsös fájdalom esetén a diétás megszorítások szigorúbbak. Görcsös állapot esetén az étrend folyékony-pépes változata ajánlott. Ilyenkor gyakrabban kell enni, és kortyonként inni. Tejsodó, madártej, híg tejbedara, lágy tojás, babapiskóta és keksz fogyasztható. Az étrend bővítéseként finomra darált hús, burgonyapüré, átpasszírozott és tejjel kevert főzelékek elsősorban sárgarépa, tök, burgonya, paraj, zöldbab adhatók.

A folyadékok rövid időn belül max. A zsiradékok növényi és állati eredetű egyaránt hosszú ideig maradnak a gyomorban, ráadásul csökkentik a gyomorsav elválasztásának mértékét. Inkább a növényi zsiradékok ajánlottak az állatiak vérzsírszintre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt.

Nyugalmi időszakban szabadabban lehet étkezni, de ez nem azt jelenti, hogy mindent lehet enni. Panaszmentes időszakban az étkezések gyakorisága alkalomra csökkenthető, de főétkezést kihagyni nem ajánlott. A panaszok kiújulására őszi-tavaszi időszakokban lehet számítani. A felszaporodott gyomorsav okoz leggyakrabban gyomorégést és görcsös fájdalmat a fekélybetegségben.

Ezért fontos, hogy olyan élelmiszereket használjunk, amelyek közömbösítik a savas hatást. A folyadékok csak percig tartózkodnak a gyomorban, ezért savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül, míg gyomorkímélő étrend fehérjék tej, túró, sajtok, tojás, húsok szintén rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, és fokozzák a savelválasztást. A zsiradékok jól kötik a savat, hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban és csökkentik is a gyomorsav-termelést.

Elsősorban a növényi zsiradékok olaj, margarin, dió, mogyoró és a vaj fogyasztása javasolt. A szénhidrátok közül a keményítőket - kenyér, péksütemények, keksz, babapiskóta, rizs, tészta, burgonya - ajánljuk, mert bár rövidebb gyomorkímélő étrend tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők és nem serkentik a savelválasztást. A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani.

Főzelékek habarására, levesek, mártások dúsítására használható a tejföl és a tejszín. Gyomorsavhiány esetén fogyaszthatók a savanyúságok, savanyított tejtermékek gyomorkímélő étrend, kefirparadicsom, gyümölcsleves, limonádé, citrom. Tartózkodni kell a jégbehűtött és a túl forró ételtől, italtól. Kerülni kell a pörzsanyagokat tartalmazó sülteket rántott hús, bő zsiradékban sült vagdaltés a füstölt pácolt készítményeket, az izgató hatású fűszereket.

1700 kalóriás étrend

A sok cukrot tartalmazó italok és élelmiszerek lekvár, dzsem, méz, szénsavas üdítőitalok súlyosbíthatják a gyomorpanaszokat. Az élvezeti cikkek — gyomorkímélő étrend, feketekávé, dohányzás — a gyomornyálkahártya izgatása miatt fájdalmat okozhatnak.

A gyengére főzött hagyományos tea és a fogyni 20 kg-ot fogyaszthatók.

Gyomorkímélő ételek

Súlyos gyomorfekély esetén előfordul, hogy a gyomor felét, kétharmadát műtétileg el kell távolítani. Ilyenkor a gyomorcsonk befogadó képessége egyszerre csak kis adagok fogyasztását teszi lehetővé, ezért itt is fontos a gyakori étkezés.

10 kg fogyás 3 hónap alatt

A túlságosan gyomorürülés panaszokat okozhat: ezt nevezik Dumping-szindrómának. Tünetei: verejtékezés, remegés, gyengeség, éhségérzet. Előfordulhat, hogy szükségessé válik az ételfogások felcserélése, azaz először kell fogyasztani a második fogást, és csak ezután a levest vagy más folyadékot. Mintaétlap görcsös állapotú időszakra Reggeli I.

A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockára, a karalábét és a zellert vékony cikkekre vágjuk, a kelkáposztát egy darabban hagyjuk.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik 0 Az emésztési nehézségek, a különféle gyomorbetegségek az egész szervezet működésére és az általános közérzetre is rányomják bélyegüket. Megoldás azonban létezik a savhiány, a savtúltengés, az idegi eredetű gyomorpanaszok, és a gyomorhurut problémájára. A táplálkozásra való odafigyelés rendkívül fontos annak érdekében, hogy sikerüljön normalizálni a helyzetet és végleg búcsút mondani a panaszoknak.

A felforrósított olajon megfuttatjuk az összedarabolt zöldséget, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felengedjük a kockából készített levessel. Beletesszük kelkáposztát, megsózzuk, és az egészet addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

hatékony fogyókúra

Majd dobjuk ki belőle a karalábét, zellert és a kelkáposztát. A gyomorkímélő étrend és a fehérrépát a zöldséglével össszeturmixoljuk, és behabarjuk a tejszínnel elkevert liszttel. Tálaláskor külön tálkában kínáljuk hozzá a kiskockára vágott, és szárazon megpirított zsemlekockát. A sertéshúst de lehet filézett pulykacomb is ledaráljuk, és összedolgozzuk a vízbe előáztatott és kinyomkodott zsemlével, a had fogyjon, sóval és a fűszerekkel.

Olajjal megkent tepsibe, hosszúkás formára alakítjuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és 2 C-fokra előmelegített sütőben kb. Formázhatjuk pogácsának is, ilyenkor a sütési idő perccel rövidebb. A megtisztított zöldbabot gyomorkímélő étrend cm hosszú darabokra vágjuk, és annyi gyomorkímélő étrend sós, meleg vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje.

Ezek a legismertebb és leghatékonyabb gyomorkímélő ételek

Ha a zöldbab megfőtt, paradicsompasszírozón áttörjük. Az olajból és a lisztből világos, zsemleszíntű rántást készítünk, melyet finomra vágott petrezselyemmel és a csipetnyi fűszerpaprikával ízesítünk.

A főzeléket a rántással besűrítve jól összeforraljuk.

lassú hűtővíz fogyás

Végül behabarjuk a tejszínnel, és melegen tálaljuk. Készíthetjük csak gyomorkímélő étrend is. Ilyenkor a tejszínt elkeverjük a liszttel, a főzőléhez fokozatosan hozzászoktatjuk, majd besűrítjük a főzeléket. Összeforralás után, kicsit kihűlve, de melegen tálaljuk.

Kessel A kímélő ételek szerepe az, hogy tehermentesítsék az emésztőrendszert, ha az nem egészséges. A kíméletes ételek diétája elsősorban akkor ajánlott, ha valamilyen gyomor- vagy bélfertőzésben szenvedünk, de léböjtkúrák után is ajánlatos ezekkel az ételekkel kezdeni a normál táplálkozást. Gyomorkímélő étrend kímélő ételek, mind hasmenés, mind szorulásde bármilyen gyulladásos emésztőrendszeri fertőzés esetén javasoltak. Ezek olyan módon tehermentesítik az emésztőrendszert, hogy egyrészt úgy készítjük el őket, hogy a lehető legtöbb tápanyag maradjon meg a nyers ételből, másrészt eleve olyan alapanyagokat használunk, melyek könnyen emészthetőek. A házi módszerek közül hasfájásra sokszor alkalmazunk kétszersültdiétát, vannak, akik a levesre vagy a sima főtt krumplira esküsznek.

A karajszeleteket kiverjük, kicsit megsózzuk, félretesszük. A töltelékhez összedolgozzuk a vízbe előáztatott és kinyomkodott zsemlét a tojással, a májkrémmel, a majoránnával, a petrezselyemmel, kevés sóval.

Gyomor- és nyombélfekély diéta

Négy részre osztjuk, és a kivert karajszeletekre halmozzuk, felgöngyöljük, és hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tekercseket olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, és a tetejüket is megkenjük olajjal. Alufóliával lefedjük, és C-fokra előmelegített sütőben először a karajt megpároljuk, majd a fóliát eltávolítva addig sütjük, amíg a hús rózsaszínűvé válik.