Sómentes diéta, A sótartalmú étrend hatásmechanizmusa

A konyhasószegény étrend napi 2 g konyhasót tartalmaz. Csakhogy a megszokott ételeink sózás nélküli elkészítését ízérzetünk nehezen viseli el, előbb-utóbb rabjai leszünk a korábbi szokásainknak. A sószegény ételek élvezeti értékének biztosítása A diétából hagyjuk ki a sóval készült vagy az erősebb sózást sómentes diéta ételeket.
A diéta gerincét a konyhasóban szegény főzelék- és salátafélék, valamint a gyümölcsök képezik. A beteg étrendjét olyan konyhatechnikai eljárásokkal készítsük pirítva, fűszeresen, párolvahogy az a konyhasó csökkentése ellenére is ízletes legyen.

A húsok elkészítésénél előnyös a pirítás, a zöldségfélékkel történő tűzdelés vagy párolás. A főzelékek elkészítésénél is előnyösen alkalmazható a zsíron történő pirítás.

A hiányzó konyhasót fűszerek köménymag, kapor és más ízesítőszerek felhasználásával pótolhatjuk. Jól fedi a sómentes ízt a zsíron történő pirítás sómentes diéta. Kellemes íze van az átpirított sárgarépának, vegyes zöldségfélének, gombáknak.

Ízesíthetünk párolással is, ha különböző fűszeres növényekkel együtt pároljuk az ételeket. A karalábé, a zöldborsó, a sárgarépa, a burgonya, a zeller petrezselyemmel együtt párolva igen ízletes, a burgonyát jól ízesíti párolásnál a köménymag.
A sikeres diéta titka - 2015.02.18. - prucsokjatek.hu
Az orvosi utasítás alapján a 2 g konyhasót felületi sózásra is adhatjuk a betegnek, ebben az esetben jobban érvényesül az engedélyezett konyhasó ízesítő hatása. Forrás: Betegségek diétái.
