Étrend típusok. A legnépszerűbb diéta típusok és fajták összehasonlítása


étrend típusok

Az anyagcsere-diéta szerint személyenként különböző, hogy mekkora mennyiségű szénhidrát, fehérje, zsír fogyasztása optimális egy étrend típusok embernek a fogyáshoz. Több kutatás is bebizonyítottahogy az ember bélflórája étrend típusok, akár az ujjlenyomat, gyakorlatilag nincs kettő teljesen egyforma.

Ám a bélben lezajló anyagcsere-folyamatokra nemcsak a bélbaktériumok vannak hatással, hanem nagyban befolyásolja még az idegrendszer és a hormonháztartás is.

Az anyagcsere-diéta alapja Az idegrendszer az emberi szervezet bonyolult, szövevényes hálója - ezt veszi alapul a diéta, amiben egyénenként megkülönböztetik a szimpatikus és paraszimpatikus rendszerek működését.

A szimpatikus idegrendszer kapcsolódik a legtöbb zsigerhez, a szívhez, tüdőhöz, hasi és medencei zsigerekhez, befolyásolja a vér áramlását.

A paraszimpatikus idegrendszer felelős a bélrendszer perisztaltikájáért és a mirigyek váladékkiválasztásáért. Mivel mindegyiknek megvan a maga feladata, már sejthető, mekkora különbségek lehetnek az emberek emésztésében, ha egy kicsit is eltér az idegrendszer egyénenként.

 1. Fogyni akarok 5 kg-ot
 2. Увидеть столь многое, а узнать так мало.
 3. Эта часть корабля сильно повреждена, но выглядит нетронутой после катастрофы.
 4. Diéta angolul
 5. Fogyókúra típusok és csoportosításuk
 6. Diéta (étrend) – Wikipédia

Anyagcseretípusok Az anyagcsere-diéta szerint a kéttípusú idegrendszer mindenkinél másképp dominál. Ezeket számításba véve a különböző vércsoport és a hormonháztartás mellett három fő emésztési típust fogyi roli meg, a szénhidrát- a fehérje- és az egyensúlyi emésztést. A szénhidrát típusba tartózóknak két fajtája van, a lassú égetésűek és azok, akiknél a szimpatikus idegrendszer dominál.

Tartalomjegyzék

Utóbbiak hajlamosak a soványságra, mivel a szimpatikus idegrendszer felelős az anyagcsere aktivitásáért - így ha túlműködik, gyakorlatilag hamar felemészti a kapott energiát, ezt nincs miből zsírrétegnek képződnie.

A étrend típusok égetésűek jellemzője, hogy ritkán ingadozik a testtömegük, de mivel túl kevés gyomorsavat állítanak elő, gyakran emésztési problémában szenvednek.

étrend típusok

Hajlamosak a fáradékonyságra és a depresszióra. Mindkettőre jellemző, hogy nem raktároznak maguknak kellő mennyiségű energiát, így a szénhidrát típusba tartózóknak magas szénhidrát- és alacsony fehérje- zsírtartalmú ételek ajánlottak.

Fogyókúra típusok és csoportosításuk 1. Az ilyen diéta a koleszterinszintet emeli, ezért érelmeszesedésre hajlamosít. A tejszínhab és az eper az első olvasásra igen jónak hangzik.

Sok zöldséggel és gyümölccsel kell tarkítani az étrendet, gabonák közül teljes kiőrlésűek jöhetnek szóba. Főleg pulyka, csirke, illetve az alacsony zsírtartalmú tejteremékek lehetnek a palettán.

étrend típusok

A fehérje típuson belül is megkülönböztetnek paraszimpatikus és gyors égetésű típust. Akiknél a paraszimpatikus idegrendszer dominál, igazi tápanyag raktározó, hajlamos a túlsúlyra, könnyen zsírosodik a bőre és a haja.

A helytelen életmód mellett sokszor lehet hasmenése, és többek között még koncentrációs nehézségekkel is küzdhet.

étrend típusok

A gyors égetésű ezzel szemben könnyen ingerelhető, nem bírja a stresszt, a helytelen életmód mellett hangulatingadozások és alvászavar gyötörheti. Étrendjébe olajban gazdag és magas fehérjetartalmú ételek ajánlottak, mint a belső szervek, marha, vörös húsok, tengeri halak, tojás, tejtermékek. A fehérjeemésztéssel rendelkezőknek a lassan felszívódó szénhidrátokra kell fókuszálni, mint a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek.

étrend típusok

Az egyensúlyi típus a legszerencsésebb, mivel náluk egyensúlyban van az ideg- és emésztőrendszer. A vegyes típusba tartozóknak mindenből ugyanannyit kell bevinni egy nap, magas és alacsony zsír- fehérje- szénhidráttartalmú ételeket keverten kell fogyasztani.

A legismertebb diéta típusok és föbb szabályaik

Így mindössze a vegyes étkezésre kell jobban odafigyelniük, de a diéta alatt náluk is kerülendőek a finomított élelmiszerek. A diéta mellett szól, hogy személyre szabott, változatos táplálkozási lehetőséget nyújt, de ugyanúgy csökkenteni kell benne étrend típusok finomított, könnyen emészthető szénhidrátokat.

 • Egészséges étrend ingyen
 • Diéta és táplálkozás típusok - Mind tudatosság
 • Az idegrendszeri beállítottság szerint az emberek lehetnek szimpatikus, paraszimpatikus és egyensúlyi típusok.
 • Milyen táplálkozási szabályokat kövessenek a különböző testalkati típusok? | Diéta és Fitnesz
 • Nagyon sokféle diéta, vagy táplálkozási szokás, táplálkozásvallás és fogyókúra rendszer létezik.
 • A legismertebb diéta típusok és föbb szabályaik Számos diéta terjedt el napjainkban, melyek közül a legismertebbeket foglaljuk csokorba:
 • Он не стал распространяться о другой причине: здесь у него жил единственный друг, в котором он мог быть уверен и на помощь которого рассчитывал.

Ellene szól azonban, hogy a makrotápanyagok nem kiegyensúlyozottak, a fehérje típusú étrend túl magas a telített zsírokban - ez pedig leterhelheti a veséket. Kipróbálása előtt mindenképpen ajánlott dietetikussal vagy szakorvossal átbeszélni az étrendet.

Milyen táplálkozási szabályokat kövessenek a különböző testalkati típusok? Mindenkinek változatosan kell étkeznie, és az étrendjében az arányokat kell az adott típus szerint módosítani. Fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon komplex szénhidrátot, étrend típusok és zsírt is. A szénhidráttípus ehet több szénhidrátot, néha bűnözhet is, és óránként nyugodtan ehet. A fehérjetípus maximum háromszor egyen egy nap, és a legjobb, ha csak óránként eszik, és nem nassol.