Fogyás lélektana


A pszichológia megmondja, mi a hatékony fogyás titka

Milyen pszichés okai lehetnek az elhízásnak? Az elhízás hátterében álló pszichológiai okok sokrétűek. Általában elmondható azonban, hogy a gyermekkori etetési, táplálkozási szokásoknak meghatározó szerepük van abban, hogyan viszonyul a személy az ételhez, az étkezéshez.

Igen gyakori azonban az is, hogy az étel nem a szeretetet, hanem a fogyás lélektana van hivatva pótolni, helyettesíteni illetve közvetíteni.

Pszichoszomatika – test és lélek elválaszthatatlan

Az étel védő funkciót is betölthet. A túlsúlynak kommunikatív szerepe is van, azaz a kövérség az interperszonális kapcsolatokban közlés-értékű. A nem vállalható érzések közvetítésére kiválóan alkalmas a túlsúlyos külső megjelenés ez nőknél a negatív érzelmek és a függetlenségi törekvések, férfiaknál az azonos neműekkel való nyílt megküzdés és az ellenkező neműekkel fogyás lélektana érzelmi ambivalencia.

Wansink mókás kísérleteiben tucatszám bizonyítja, hogy étkezési szokásaink sokkal inkább függnek a külső körülményektől és az aktuális érzelmeinktőlmint a testünk valós igényeitől. Wansink egyik legütősebb felfedezése az, hogy a legtöbben simán képesek vagyunk 20 százalékkal növelni illetve csökkenteni a kalóriabevitelünket anélkül, hogy észrevennénk.

Mi az a lelki állapot, amelyik legjobban elősegíti a fogyást? A súlyos elhízás nem csak lelkileg viseli meg a személyt, hanem fizikailag is nagyon megterhelő, a szervezet egy nem jól működő üzemmódra vált át, amelynek talaján számos szövődménybetegség kialakulása indul meg.

Fontos azzal tisztában lennie mindenkinek, aki fogyni szeretne, hogy a súlyfeleslegnek mindig van lelki jelentése és a fogyás sem csak annyi változással jár majd, hogy kevesebbet mutat a mérleg.

egészséges lassú fogyás

A yoyo effektus hátterében általában a fiziológiai szempontokat és a régi beidegződéseket emelik ki és a magyarázatokban nem jelenik meg az a fontos háttérmotívum, hogy a testsúly bizony lelki egyensúly-meghatározó tényező is!

Fel kell készülni a változásra, a régi dolgok elengedésére és az újak befogadására, a tanulásra — elsősorban önmagunk tanulására! A fogyás egy hatalmas önismereti út és lehetőség is egyben. Fontos, hogy kihívásként tekintsünk rá és ne szenvedésként!

A sikeres fogyókúra pszichológiája

A hosszú távon megtartható alacsonyabb testsúlyhoz fokozatos életmód-változtatás kell, az életmód-változtatáshoz pedig attitűdváltozás. Lézenek-e stratégiák arra, hogy hogyan lehet azzal megküzdeni, ha valaki egyértelmű visszautasításokat kap amiatt, hogy el van hízva?

Azok az fogyás lélektana, akik hosszabb ideje — akár már gyermekkoruk óta — küzdenek súlyfelesleggel arra kényszerülnek, hogy kifejlesszenek ilyen stratégiákat. Sajnos, napjainkban, amikor a külső megjelenés a társadalmi sikeresség szempontjából túlzottan fontossá vált, a kisebb-nagyobb súlyproblémákkal küzdő emberek nap, mint nap szembesülnek azokkal a negatív, már-már megbélyegző társadalmi sztereotípiákkal és előítéletekkel, amelyek a kövérségre, elhízásra vonatkozóan vannak jelen a köztudatban.

Az átlendülés

Abban az esetben, ha a fogyás lélektana a testi egészséget nem veszélyezteti vagy pusztán alkati tényezők állnak az erőteljesebb testalkat hátterében, akkor valóban arra kell törekednünk, hogy megbékéljünk mindazzal, amit a természettől kaptunk.

A legvonzóbb tulajdonsága egy embernek a harmónia önmagával és a világgal, a béke és az egység megteremtése önmagunkban. Ez sem a kórosan sovány, sem a kórosan elhízott emberekben nincs meg. Sőt, lehet valakinek gyönyörű alakja, fogyás lélektana ha az egész életét a megfelelésigény, az elégedetlenség hatja át, akkor szenvedni fog. Mit javasolsz azoknak, akik szeretnének fogyni, de nem szeretnének hibákat elkövetni?

30 nap vegánságom Vége

Olyanokra gondolok, akik csak néhány vagy maximum kg-ot szeretnének lefogyni. Milyen fogyás lélektana tartasz hasznosnak, elfogadhatónak?

glutenmentes etrend fogyaszt

Mi az a határ mait már nem szabad átlépni? Más módszerrel lehet 5 kg-ot fogyni és mással kg-ot. Hogy mi számít kismértékű vagy nagymértékű fogyásnak, az függ a személy életkorától, nemétől, testi edzettségétől, a fogyást megelőző és a felnőttkori legmagasabb testsúlyától, valamint értelemszerűen a fogyás lélektana is. Ha csak néhány kg-ról van szó max. Nem biztos, hogy le kell mondania a fogyni vágyónak valamiről, lehet, hogy éppen plusz tevékenységet vagy szokást kell elsajátítania, beépíteni az életmódjába.

Fogyás lélektana a plusz tevékenységeknek is nagyon széles lehet a skálája, fontos, hogy mindig az egyénből induljunk ki — nem biztos, hogy ami a barátnőmnek, ismerősömnek, kollégámnak bevált, nekem is be fog.

  • Megismertem és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót » Tar Eszter vagyok, tréner, hipnotizőr, tanácsadó, pszichológiai asszisztens.
  • A sikeres fogyókúra pszichológiája óta, hogy vezetem a ZSH Életmódot és annak blogját!
  • A hatékony fogyókúra pszichológiája
  • Mit lehet enni a 90 napos diéta alatt
  • Fogyás heti 2 kg
  • A sikeres fogyókúra pszichológiája | Zsírégetés Harcosai

Fogyás lélektana lassú, fokozatos, egyénre szabott, és a testet-lelket érintő módszereket tartom jónak. Egy eset kivétel, amikor olyan magas a testsúly, hogy az a személy életét rövid távon is veszélyezteti — de ez azért szerencsére hazánkban ritka.

Ilyenkor szigorúbb energiabeviteli korlátozás szükséges, gyorsabb lesz a súlyvesztés, de jobban oda kell figyelni a súlymegtartás fázisára, mert ebben az esetben a leadott kilók nagyon gyorsan jönnek vissza is.

Kategória: További fogyókúrás cikkek Fogyni szenvedés nélkül, avagy mit üzen a háj lélektana? Könyvtárakat lehetne megtölteni a manapság fellelhető diétás-fogyókúrás irodalommal, amely művek mindegyike a biztos módszert ígéri a fogyás érdekében, amely tömören nagyjából így szól: ha kövér vagy, akkor miből, mikor, mennyit NE EGYÉL. Abban talán valamennyien egyetértünk, hogy ezek tartós megoldást nem hoztak és hoznak a többség számára, úgyhogy valószínűleg a probléma más irányú megközelítésére lenne szükség.

Még egy további dologra fel kell hívnom a figyelmet: attól, hogy valakinek rendeződött a testsúlya, a szervezet belső, fiziológiai állapota még nem biztos, hogy valóban az egészséges határértékeket mutatja. Az elhízás ugyanis egy összetett tünetegyüttes és a súlyfelesleg ennek az állapotnak csak egy tünete.

fogyás pilatessel

De igaz ez fordított esetben fogyás lélektana, amikor valaki nagyon alacsony testsúlyról indul, mint az anorexiásoknál. Nőknél az egészséges fogyás lélektana között van, férfiaknál közötti. Azt mondtad, hogy "Az elhízás ugyanis egy összetett tünetegyüttes és a súlyfelesleg ennek az állapotnak csak egy tünete. Az elhízás anyagcsere folyamatok genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin, és környezeti hatásokra kialakuló zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza.

A hatékony fogyókúra kulcsa az anyagcsere

Tehát olyan változások indulnak meg a szervezetben, amelyek hatása csak évek múlva jelentkezik szövődménybetegségek formájában, mint pl. Pszichológiai oldalról: a mai társadalom kevéssé toleráns a súlyfelesleggel küzdőkkel szemben, sok megaláztatás fogyás lélektana az elhízott személyeket.

Abban a társadalomban, amely misztifikálja a karban tartott testet, a kövérség stigmatizál.

keto diéta jelentése

fogyás lélektana Ennek — és a sorozatos sikertelen fogyókúrák — következtében az elhízott személyek önértékelése alacsonyabb lesz, visszahúzódóvá válnak, gyakran elszigetelődnek, szociális, kapcsolatteremtési ügyességük csökken, amely súlyfenntartó tényező is lehet, szerepet játszhat a visszahízásokban is! Előfordul ennek éppen ellenkezője is: állandó jókedvvel szórakoztatják a környezetüket, mintha máshogy nem lennének elfogadhatóak. Holnap a férfiak testképzavarával, az izomorfiával folytatjuk.

Mindenki Akadémiája, Forgács Attila Globesity, a tömeges elhízás lélektana – 2016 11 16 i adás